Wetenschappelijk onderzoek voor betere psychische zorg
Wetenschappelijk onderzoek voor betere psychische zorg
Om psychische problemen beter te begrijpen en behandelmethoden te verbeteren, is wetenschappelijk onderzoek essentieel. Daarom doen wij op de afdeling Psychiatrie uitgebreid onderzoek op dit gebied.
Missie uitklapper, klik om te openen
Het is onze missie om:
- Wetenschappelijke kennis over mentale gezondheid te ontwikkelen,
- Deze kennis in de praktijk toe te passen,
- En nieuwe praktijkvragen op te halen die verder onderzoek stimuleren, in een continu, cyclisch proces.
Met innovatief onderzoek willen we maatschappelijke impact maken. Verschillende gespecialiseerde teams werken hierbij samen (onze ‘multidisciplinaire aanpak’) en we vertalen resultaten zo snel mogelijk naar onze zorg voor patiënten.
Deelname aan onderzoek uitklapper, klik om te openen
Hier vindt u een overzicht van lopende studies die nog deelnemers zoeken. Wilt u meer weten over een specifieke studie, of overweegt u om deel te nemen? Neem dan contact op met de contactpersoon van het onderzoek of met het Onderzoeksteam van de afdeling Psychiatrie.
Onderzoek naar het voorspellen van behandeluitkomsten
Onderzoek naar preventie & leefstijl
Onderzoek naar (nieuwe) behandelmethoden
Zorgprogramma's uitklapper, klik om te openen
Voor verschillende psychiatrische problemen hebben we zorgprogramma’s ingericht:
- GRIP (GeRichte Interventies bij Psychose) - Edwin van Dellen
- KIDS (Kennis en Innovatie van Diagnostiek binnen Systemen) - Fleur Velders
- Lijf & Leven - Wiepke Cahn
- Middelengebruik & Psychiatrie - Albert Batalla Cases
- Stress & Trauma
- Trauma & Verlies in context - Manik Djelantik
Binnen die programma’s werken gespecialiseerde teams naast diagnostiek en behandeling aan wetenschappelijk onderzoek. Lees meer >
Meer informatie uitklapper, klik om te openen
Lees de digitale folder over wetenschappelijk onderzoek binnen de afdeling psychiatrie voor meer gedetailleerde informatie.
Verhalenbank Psychiatrie
Wilt u op een andere manier bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Overweeg dan om uw persoonlijke verhaal te doneren aan de Verhalenbank Psychiatrie. De Verhalenbank onderzoekt de impact van psychische kwetsbaarheden op het leven van mensen aan de hand van verhalen van (ex-)patiënten, naasten en zorgverleners. Door deze ervaringen te analyseren, willen we nieuwe inzichten opdoen die het herstelproces ondersteunen. Lees meer >
METC uitklapper, klik om te openen
Alle studies worden beoordeeld door een kwaliteitscoördinator van de divisie Hersenen en/of de Medisch Ethische Toetsingscommissie van het UMC Utrecht. Wij informeren u mondeling en schriftelijk zo goed mogelijk over het doel van de studie.
Stagemogelijkheden uitklapper, klik om te openen
Er zijn diverse mogelijkheden om een wetenschappelijke stage te lopen op de afdeling Psychiatrie. Meer informatie is beschikbaar via het Hersencentrum Opleidingen.
Een overzicht van beschikbare stageplaatsen binnen het wetenschappelijk onderzoek op de afdeling Psychiatrie vind je hier: